Sep 24, 2023

Vroeger


Category: Columns 2023

Nu ik de respectvolle leeftijd van 61 jaar heb bereikt,  heb ik inmiddels voldoende levenservaring opgebouwd om mijn licht eens over vroeger te laten schijnen.

Om meteen maar met de deur in huis te vallen:

Het weer
Het weer, waar we iedere dag en ieder jaargetijde met iedereen over praten. Ik herinner me de winters in mijn jeugd, elk jaar viel er sneeuw, de ene winter meer dan de andere, maar sneeuw viel er. De herfst was bij uitstek het seizoen van de wind en de storm. Het voorjaar was mild en de zomers Hollandswarm met af en toe een hittegolf. De jaartijden zijn door de klimaatverandering soms wat in de war. In 2021 hadden we in februari ijs en konden we schaatsen, later die maand steeg het kwik naar meer dan 20 graden. In maart kan het vandaag de dag zomers warm zijn. September wordt wel het nieuwe juni genoemd.

Reizen
Reizen heeft een hele andere beleving gekregen. Vroeger spreidden we de kaarten over de motorkap van onze auto’s uit, nu navigeren we handig met de GPSapp op onze mobiels. In het OV wordt het ons steeds makkelijker gemaakt door middel van de displays waar alle reisinformatie op te vinden is. En wat belangrijk is als je afhankelijk bent van vliegtuig of trein: de up dates worden minuut per minuut bijgehouden.

Post
Het versturen van kaartjes en brieven met de post is vervangen door het e-mailen, appen, sms’en, tiktokken, facebooken, instagrammen en x’en. Met een druk op de knop kun je zien hoe het met de familie en vrienden gaat.

Roken
Roken deed vroeger haast iedereen, als kind van rokende ouders was het niet de vraag of je ging roken, maar wanneer. Op feestjes ontbraken de glazen gevuld met sigaretten niet, naast de chips en nootjes. De GGZ was de laatste tak die het roken binnenshuis verbood. Het schijnt dat er nog 1 op de 5 mensen in Nederland rookt.   

Tatoeages
Tatoeages waren altijd bedoeld voor de wat lagere klasse en zeelui. Nu ben je als jongere niet compleet als je geen huidbeschildering hebt.

Kleding
Mannen van de jonge generatie weten niet beter dan dat ze zelf hun kleren kopen, veertig jaar geleden waren het vaak de moeders die de kleren van hun zoons kochten. Heden ten dage koopt men steeds meer en vooral steeds slechtere kwaliteit, zodat de kledingstukken niet lang meer mee gaan en dus vaak vervangen moeten worden, wat geheel ten dienst staat van ons uit de hand gelopen koopgedrag.

Koffie
Van een gewoon kopje koffie zijn we uitgegroeid naar een ware koffiecultuur. Allerlei soorten smaken, voor allerlei soorten mensen: voor ieder wat wils. Pech is wel dat een kopje koffie op terras vandaag de dag rond de vier euro kost. Een pak koffie is haast net zo duur.  en de prijzen zijn na de invoering van de euro in 2002 schrikbarend omhoog geschoten.

Gulden
Na de invoering van de euro in 2002 stegen de prijzen schrikbarend, de euro kreeg al snel de waarde van de gulden. Vele mensen hebben nog lang de drang gevoeld om terug te keren naar de gulden.

Armoede
Voedselbanken zijn als paddenstoelen uit de grond gesprongen: er is een manier gevonden om mensen die het nodig hebben te helpen. Armoede was vroeger niet zo zichtbaar als tegenwoordig. Maar de schaamte blijft.

Mijn steentje
Ik heb een aantal veranderingen doorgevoerd: bloemen koop ik niet meer, de industrie is waanzinnig vervuilend; het gaat me aan het hart, hoe weinig geld ik ook had: bloemen waren er altijd. Vlees eet ik veel minder. Roken doe ik al 26 jaar niet meer en ik douche nog maar twee keer per week, met het vliegtuig reis ik nooit en et alcohol ben ik gestopt. Godzijdank heb ik de hulp van de voedselbank niet nodig.

Ik zie uit naar het beleid van de nieuwe generaties: zij zijn en maken de toekomst, ik hoop dat ze het verschil kunnen maken en er voor zorgen dat we met z’n allen nog een flink tijdje door kunnen.