Feb 20, 2023

Hoop, geloof en vertrouwen


Category: Columns 2023

Hoop is misschien wel het allerbelangrijkste in het leven. De uitdrukking: Hoop doet leven is er niet zomaar. Nu is hoop er bij mij niet altijd, maar ze komt wel steeds terug. De hoop dat ik ooit weer zou kunnen ruiken, bijvoorbeeld, als ik iets opving van een geur, dan hoopte ik: misschien kan ik ooit weer ruiken!

Hoop had en heb ik ook bij de nare sensaties in mijn hoofd die mij al teisteren sinds mei 2015. Heb ik er een paar goede dagen tussen zitten, dan hoop ik dat zich dat misschien door zal zetten, en ik wellicht van die nare klachten af zal komen.

Als je gaat googlen op ‘hoop’ (https://synoniemen.net), krijg je een aantal synoniemen, zoals, geloof en vertrouwen. Nu ben ik schrijver en ik zoek de nuance.

Hoop komt voor mij vòòr geloof en geloof vòòr vertrouwen. Ik zeg eerlijk het gaat me meer om het gevoel wat er bij komt kijken. Toen ik depressief was, koesterde ik de momenten dat het even iets lichter was in mijn hoofd. En langzamerhand bouwden die momenten zich uit tot hoop, daarna tot geloof en ten slotte in vertrouwen.

Bijvoeglijk naamwoorden maken deze begrippen nog sterker: ‘stille hoop’, bijvoorbeeld of een ‘rotsvast vertrouwen’. Toen ik nog dagelijks angst aanvallen had, nu drie jaar geleden, was er een klein vlammetje, je kunt het hoop noemen. Dat waakvlammetje breidde zich uit tot een vuurtje; ik durfde te geloven. En dat ontwikkelde zich tot een mooi vlammend vuur: vertrouwen.

Maar met hoop alleen red je het niet. Ik kan wel hopen dat ik nooit meer angstig zal worden, maar ik moet het verder in het leven zien te klaren. En daar komt acceptatie om de hoek kijken. En dat geldt voor veel grote zaken. Liefdesverdriet, ziekte moet geaccepteerd worden, anders blijf je een zielig hoopje hopend mens.

Toen ik de Narcotic Anonymous ontmoette, begreep ik al snel waar het er daar om draait: Hoop. Hoop om van de middelen af te blijven, maar ook juist om er vandaag iets van te maken, al is het maar iets kleins. Hun lijfspreuk is dan ook: Just for today. Waarmee ze bedoelen, blijf vandaag van de middelen af, morgen zie je wel weer verder. En dat werkt, voor een heleboel mensen, die om welke reden dan ook, gingen gebruiken. Ik moet er even bij zeggen, dat de NA er ook is voor mensen, zoals ik, die een heftige periode beleefde bij het afbouwen van medicijnen. (antidepressiva Paroxetine).

Hier nog wat synoniemen, gewoon voor de leuk:

Vertrouwen:

Confidentie, fiducie, geloof, hoop, krediet, overtuiging, zekerheid, afgaan, leunen, steunen, verlaten.

En dan, om af te sluiten: een citaat van Ben de Boer, geestelijk verzorger, Arkin, over mijn MOED magazines: ‘Geen cursus volgen, geen zelfhulpboek kopen: MOED lezen!’

(MOED: Over hoop en troost, te verkrijgen bij mij!)